ADİL YARGILANMA HAKKINA RİAYET HERKESİN SORUMLULUĞUDUR!

Gün geçmiyor ki Adil yargılanma ve Savunma haklarının ihlal edildiği yeni bir örnekle karşılaşmayalım. Her bir örnekte Adil Yargılanma Hakkı, Savunma Hakkı ve bu haklarla bağlantılı olan; masumiyet, lekelenmeme, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde yargılanma, makul sürede yargılanma, aleni yargılanma gibi hakların ihlal edilmesinin (cinayet ve intihar gibi) hayati sonuçlar doğurduğu görülmektedir.

Özellikle örgüt iddiasıyla yapılan soruşturma ve yargılamalarda, bu ilkelerin yoğun bir şekilde ihlal edildiği ortadadır. Başta Cumhurbaşkanı ve siyasiler olmak üzere soruşturma ve yargılama makamları ve basın çeşitli vesilelerle bu ilkeleri sürekli ihlal eder olmuşlardır.

Oysa bu ilkeler ihlal edildiğinde bir üniversitedeki sıradan bir öğrenci kavgası ülke meselesi haline gelebilmekte; masum bir aile babası tecavüzcü diye damgalanabilmekte; basit bireysel eylemler ya da ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek sarsıcı ifade ve yazılar anayasal düzene karşı eylem gibi yansıtılarak müebbete varan cezalara muhatap olabilmekte; kripto örgütçülerin ya da ikbal peşindeki muhterislerin ifadeleri yüzlerce kişinin hayatını karartabilmektedir. Toplumu rahatsız eden bazı eylemlerin şüphelilerine ait işkence görüntüleri basınla paylaşılabilmekte ve bu kişilerin avukatlığını yapmak dahi “vatana ihanet” gibi sunulabilmektedir. Siyasi figürlerin açıklama ve beyanları sonrasında toplu gözaltı süreçleri yaşanabilmekte; henüz şüphelinin ve avukatlarının dahi görmediği soruşturma dosyalarının içerikleri çeşitli süslemelerle basına sızdırılarak kişiler yargısız infaza tabi tutulabilmektedir. Tüm bunların sonucunda bütün bir yargı süreci Adil Yargılama Hakkının ihlaline dönüşebilmektedir. Nitekim AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararları bu anlamda önemli veriler içermektedir.

MAZLUMDER olarak, Adil Yargılanma ve Savunma Haklarının önem ve hayatiyetini bir kez daha vurgulama ihtiyacı duyuyoruz. Ne kadar zor dönemlerden geçersek geçelim, hangi halde yaşarsak yaşayalım ertelenemez ve ihmal edilemez haklar olduklarını bir kez daha hatırlatıyoruz.
Bu haklara riayet konusunda birbirimize telkinde bulunmak, başta siyasiler, yargı mercileri ve basın olmak üzere hepimizin vazgeçilemeyecek ve usanılmaması gereken bir sorumluluğudur.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2018-04-10
OHAL Raporu