Av. Kaya Kartal: “28 Şubat hukuksuzluklarına muhatap olanların hala cezaevinde olması kabul edilemez”

28 Şubat döneminde kendisine hiçbir somut eylem isnat edilmemesine rağmen örgüt lideri olmakla suçlanan ve hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasından dolayı 16 senedir hapiste olan Salih Mirzabeyoğlu için yeniden yargılama talep edildi.

Yeniden yargılama talebi öncesi Çağlayan Adliyesi önünde Salih Mirzabeyoğlu’nun avukatı Hasan Ölçer tarafından yapılan basın açıklamasına MAZLUMDER Cezaevi Komisyonu Başkanı ve İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Av. Kaya Kartal’ın yanında içlerinde çok sayıda avukatın olduğu bir grup da katılarak destek verdi.

Avukat Hasan Ölçer konuşmasında, “Mirzabeyoğlu 16 yıldır cezaevinde bulunuyor. Kendisine uygulanan bu haksızlığın önüne geçmek maksadıyla, yaşanan hukuksuzluğun telafisi anlamında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yargılamanın yenilenmesi için bir başvuru yapmak üzereyiz” dedi. Ölçer, bugünün, Türk demokrasi ve hukuk tarihi açısından çok önemli bir gün olduğuna inandıklarını belirterek, “28 Şubat’ta emir komuta zinciri ve emir kumanda yargısı çerçevesinde alınmış kararların bugün için belki sona ermesi adına, Türk hukuk tarihi adına bir fırsatla karşı karşıyayız” dedi.

Av. Kaya Kartal ise 28 Şubat sürecinin en önemli davalarından biri olan Mirzabeyoğlu davasının hukuksuzların ve adaletsizliklerin sembol davası olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “28 Şubat ile hesaplaşıldığının iddia edildiği bir süreçte ve 28 Şubat’ı inşa edenlerin serbest bırakıldığı bir vasatta 28 Şubat hukuksuzluklarına muhatap olanların hala cezaevinde olması kabul edilemez. Bu davanın yeniden görülmesini önemli buluyor, diğer 28 Şubat yargılamalarının da yeniden yapılmasının önünü açacağına inanıyoruz. Bu süreci başlattıkları için de Mirzabeyoğlu’nun avukatlarına teşekkür ediyoruz.”

Mirzabeyoğlu’nun avukatlarının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduğu dilekçede, Mirzabeyoğlu hakkında yeniden yargılama talebinin kabulü, daha fazla telafisi imkansız zararlara uğramaması için hakkındaki mevcut hükmün infazının durdurulması ve tahliyesine karar verilmesi talep edildi. Dilekçede, gelinen noktada o dönemde verilen ve halen infazı devam eden yargı kararlarının adaleti yansıtmadığı, hukuka olan güveni zedelediği, kamu vicdanını rahatsız ettiği belirtilerek, hukuk tarihinde kara bir leke olan Mirzabeyoğlu yargılamasının yeniden yapılarak Salih Mirzabeyoğlu’nun özgürlüğüne kavuşturulması talep edildi.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Basın Bürosu

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2014-06-28
E-posta: mazlumder[a]gmail.com | Telefon: +90 (212) 526 2440 | Faks: +90 (212) 526 2438