“Barışa Söz Ver” Kampanyası Başlatıldı

MAZLUMDER ile Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’nun öncülüğünde 49 aydının imza verdiği “Barışa Söz Ver” kampanyası 25 Aralık Perşembe günü başlatıldı.

Beyoğlu’ndaki Cezayir Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına, kampanya çağrıcılarından MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, Eski Milletvekili Ufuk Uras ile Yazar-Sosyolog Oya Baydar, MAZLUMDER Eski Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Aziz Nesin Vakfı Matematik Köyü Kurucusu Prof. Dr. Ali Nesin, Sanatçı Zeynep Tanbay, DSİP Eş Sözcüsü Şenol Karakaş ve Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu katılırken, Vedat Türkali, Tarık Ziya Ekinci ve Adalet Ağaoğlu destek mesajı gönderdi.

Toplantının açılışında konuşan Küresel BAK aktivisti Meltem Oral, 2012’nin sonunda hapishanelerde ölüm oruçlarının devam ettiği günlerin karanlığını hatırlatarak, bugün çok daha ümitvar bir durumda olduklarını, ancak barış isteyenlerin de sürecin ilerlemesi için yapması gereken şeyler olduğunu belirtti.

Toplantının moderatörlerinden MAZLUMDER İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Ali Öner ise çözüm sürecinde gelgitler yaşandığını hatırlatarak, sivil toplumun ve sıradan insanların çözüm sürecinde sözlerinin yok sayıldığı dönemler yaşandığını ifade etti.

Zeynep Tanbay’ın okuduğu kampanya basın bildirisinde, çözüm sürecinin barış sürecine evrilmesine ihtiyaç bulunduğu vurgulanarak, “Köklü bir sorun olan Kürt sorununun bir çırpıda çözülemeyeceğini biliyoruz. Bu yüzden çözüm sürecini önemsiyor, çok önemli tarihi bir ilk adım olduğu için sonuna kadar destekliyoruz” denildi.

Ekim ayında yaşanan sokak olaylarının hatırlatıldığı bildiride, “Şiddet patlaması, ne kadar hızla hareket etmek zorunda olduğumuzu gösteriyor” ifadesi kullanıldı. Demokrasiye sahip çıkan bir dile ulaşılması gerektiği belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi: “’Savaşın kazananı olmaz’ diyenlerin yan yana gelmesine, birbirine dokunmasına, her türlü ayrımcılığı reddeden toplumsal sıcaklığa, hakkının yenildiğini düşünen, ötekileştirilen, ötekileştirildiğini düşünen tüm seslerin, grupların, kesimlerin haklarını garantiye alacak demokratik bir barış köprüsüne ihtiyacımız var.”

Toplantıda söz alan Ali Nesin, “Bilim dahil hiçbir konuda sorunlar daha başka sorunlar yaratmadan çözülmez. Her problemin çözümü başka problemler yaratır. Kürt sorunu da bir problemdir, bunun çözümü de problemsiz olmayacaktır” dedi.

Ufuk Uras da 2015’in bir barış yılı olmasını istediklerini dile getirerek, “Tepede yapılan siyasetin bir tür gözlemcisi, denetleyicisi, takipçisi, hafızası bir üçüncü göz olmak durumundayız. Her hafta ‘Bu hafta barış için ne yaptın?’ sorusuyla bu işin peşini bırakmamak durumundayız” dedi. Çözüm sürecine küresel güçlerin dahil olmasının milliyetçi reaksiyonlara neden olabileceğini belirten Uras, üçüncü gözün yerli bir göz olmasının sonuç alınması açısından daha anlamlı olacağını belirterek “Gücün sözüne değil, sözün gücüne inanıyoruz. Barışın anayasasıyla bu toprakların, bu ülkenin ortak vatan kılınmasını önemsiyoruz” dedi.

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar da “Kavga ederken birbirimizi yeterince tırmalıyoruz, öyleyse barışa çağrımızda tırmalayan kelimeleri terk etmek zorundayız” dedi. Birbirine doğru yürümeyen, durdukları yeri muhkem hale getirme çabası içinde olan insanların barışamayacaklarını belirten Sarıyaşar, “Barışı inşa edecek aktör siyasetçiler değildir. Siyasetçiler icracıdırlar. Esas etkin olanın sivil toplum olması gerekir” diye konuştu. Sarıyaşar, “Barışımız sadece Türklerin ve Kürtlerin barışı değildir. Barışımız, bu topraklarda yaşayan bütün halkların ve Ortadoğu halklarının barışıdır” değerlendirmesini yaptı. Sarıyaşar, barış sürecinde özellikle muhafazakar ve İslamcı kesimlerin öne çıkmasının önemli olduğunu belirterek, “Barışa yönelik söz söyleyen herkesin bütün toplumsal kesimlerin hassasiyetleri üzerinden barışın dilini inşa etmesinin önemini vurgulamak istiyorum” dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu ise farklı kesimlerden barışa gönül vermiş aydınların bir araya geldiğini, toplumun da barışa söz vermesi gerektiğini söyledi. Gergerlioğlu, sivil toplumun bu süreçte dengeleyici olarak rol alması gerektiğini ifade etti.

Katılımcılardan Oya Baydar, “Artık söz vermenin ötesinde, yolda yürüme zamanı” dedi.

“Sorun sadece Kürt sorunu değildir” diyen Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ise, “Kürt sorunu dediğimiz sorun Türkiye’deki eksik demokrasinin giderilmesi sorunudur” diye konuştu.

DSİP Eş Sözcüsü Şenol Karakaş ise barışın asık suratla inşa edilemeyeceğini ve sürece sokakta balon uçurarak, şenlik yaparak destek verilmesi gerektiğini belirterek çözüm sürecinin insan hakları, demokrasi ve eşitlik ile tamamlanması için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Toplantında, “Barışa Söz Ver” kampanyası kapsamında 7 Şubat’ta Beyoğlu’nda bir yürüyüş düzenleneceği ve Mart ayı içinde de panayırlar düzenleneceği bilgisi verildi.

Kampanyanın çağrıcıları:

Adalet Ağaoğlu, Ali Nesin, Ali Öner, Aydın Engin, Bekir Ağırdır, Bülent Aydın, Cafer Solgun, Cengiz Aktar, Defne Asal, Dengir Mir Mehmet Fırat, Emine Uçak Erdoğan, Emel Kurma, Eren Keskin, Erol Katırcıoğlu, Ferhat Kentel, Gülten Kaya, Hadi Uluengin, Hale Soygazi, Halil Ergün, Hidayet Şefkatli Tuksal, İbrahim Betil, İpek Çalışlar, Kuban Kural, Kutluğ Ataman, Lale Mansur, Mehmet Cüneyt Sarıyaşar, Murat Belge, Murat Morova, Naci Sönmez, Nilüfer Uğur Dalay, Oya Baydar, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Rakel Dink, Roni Margulies, Selda Bağcan, Şenol Karakaş, Taner Akçam, Taner Ziya Koçak, Tarık Ziya Ekinci, Temel İskit, Turgay Oğur, Ufuk Uras, Ümit Kardaş, Ümit Kıvanç, Vedat Türkali, Yasemin Çongar, Yıldız Önen, Yücel Sayman, Zeynep Tanbay.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2014-12-27