Dünyayı Çocuklar İçin Emniyetli Kılmak Hepimizin Sorumluluğudur

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle MAZLUMDER İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

Birleşmiş Milletlerin Dünya Çocuk Hakları günü olarak belirlediği 20 Kasım tarihi gelmiş ve  dünya genelinde çocuk haklarının korunmadığı, gözetilmediği ve geliştirilmediği bir sene daha geride bırakılmıştır.

Geçtiğimiz bir sene de Aylan Ve Ümran bebek ve daha nice çocuk savaş mağduru olmuş ve en temel hak olan yaşama hakkından mahrum bırakılmıştır. Hayatta kalan çocuklar ise hayatını  insani olmayan şartlarda devam ettirmekte, emek sömürüsüne maruz kalmakta, cinsel istismar ve şiddet mağduru olmaktadır.

Avrupa Polis Örgütü’nün raporuna göre son 2 yıl içerisinde 10 binin üzerinde göçmen çocuk Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geldikten sonra kaybolmuştur. Bu durum, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalamış olan tüm devletler için bir utanç kaynağı olmalıdır. Bununla birlikte dünyanın her yerinde yankı bulan Pizza Gate skandalı ile kayıp çocukların durumu ile ilgili yeni bir gelişme ortaya çıkmış ve dünya genelinde tanınırlığı bulunan sermaye ve güç sahibi kişilerin çocuk istismarını finanse ettiği hatta bir parçası olduğu iddia olunmuştur. Bu vahim iddiaların araştırılmasını ve gereğinin yapılmasını talep etmek her insan hakları savunucusunun görevidir.

Uluslararası sözleşmeler ve beyannameler, çocukların yaşama ve gelişme hakkını mükemmelen korumayı hedeflerken, hükümler taraf devletlerce uygulamaya geçirilmemektedir. Halep’te ve Arakan’da savaştan dolayı çoçukların yaşadığı mağduriyet göstermektedir ki, dünya bugün çocuklar için çok tehlikeli bir yerdir ve eğer önlem alınmazsa daha tehlikeli bir yer olacaktır.

Bütün bu kötü örneklerden hareketle; çocukların yalnızca temsili bir gün olan Dünya Çocuk Hakları gününde değil, tüm günlerde korunması gerektiğini ve esenliklerinin güvence altına alınmasının hepimizin vazifesi olduğunu  dünya kamuoyuna hatırlatırız.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-11-22