Gerçeği Öldüremezsiniz! Gazeteci Yasir Murteca için ortak basın açıklaması

Taksim’deki Galatasaray Lisesi önünde toplanan İnsan hakları aktivistleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve gazeteciler, İsrail askerlerinin Büyük Dönüş Yürüyüşü'nü takip eden 30 yaşındaki Filistinli gazeteci Yasir Murteca'yı şehit etmesini protesto etti. Gruptakiler, üzerinde Yasir Murteca'nın fotoğraflarının bulunduğu Arapça, İbranice, Türkçe ve İngilizce "Gerçeği Öldüremezsiniz" ibaresinin yazılı olduğu dövizleri yere bıraktı ve Murteca'nın meslektaşları da dövizlerin üstüne fotoğraf makinelerini koydu.

Grup adına basın açıklamasını İHAK Medya Sorumlusu Tayfun Demir okudu. İHAK adına Başkan Cihat Gökdemir, MAZLUMDER adına İstanbul Şube Başkanı Ali Öner, Özgür-Der adına ise Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Alpay söz alarak değerlendirmelerde bulundular.

BASIN AÇIKLAMA METNİ:

Yüz yılı aşkın süredir Ortadoğu’da süregelen bir savaş ve çatışma ortamı var. Dünya insanlarının barış beklentisine rağmen, çatışma ortamında değişen tek şey sadece gerginliğin seviyesi değil, başta Filistin olmak üzere bölge ülkelerinin sınırlarında ve haritalarda meydana gelen değişiklikler.

Dünya halklarının burada yaşanan gerçekleri öğrenmesinin tek yolu ise hâlâ gazeteciler ve onların yaptıkları haberler. Meseleye buradan bakınca İsrail’in ilk günden bu yana gazetecilere karşı takındığı zalimce tutumun nedeni de açık bir biçimde ortaya çıkıyor. İsrail “gerçeği öldürmek istiyor.”

Gazetecileri Koruma Örgütünün raporlarına göre Filistin’de, 1992’den bu yana öldürülen gazeteci sayısı 18… Anadolu Ajansının haberine göre ise son 18 yılda, 21’i Filistinli olmak üzere 24 gazeteci Filistin’de katledildi.

Dünya, 31 Temmuz 2001’de, Hamas lideri Jamal Mansour’u hedef alan füze saldırısında katledilen Muhammed Al Bishawi’yi unutmadı. Saldırı sırasında Mansour ile bir röportaj yapmakta olan Bishawi; Filistin direnişinden düğünlerine, esirlerden onların ailelerine kadar yaptığı haberler ile tanınmaktaydı.

Tüm dünyanın vicdanını taşıyan Gazze Özgürlük Filosu bileşeni Mavi Marmara’da, elinde sadece fotoğraf makinesi bulunan gazeteci Cevdet Kılıçlar da unutulmadı. Saldırının fotoğraflarını çekerek haber geçmeye çalışan Cevdet Kılıçlar, alnının ortasından tek kurşunla hedef gözetilerek katledilmişti. Bugün çocuklar İstanbul’da, Cevdet Kılıçlar adına açılan bilgi evinde, dünyaya gerçekleri anlatan bir gazeteci olmanın hayallerini kuruyorlar.

Geçtiğimiz günlerde, Gazze İsrail sınırındaki Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde foto muhabiri olarak görev yapan Yasir Murteca ise İsrail’in son kurbanlarından sadece birisi. İsrail’in barışçıl ve sivil gösterilere silahlı saldırısı sonrasında, Büyük Dönüş Yürüyüşünün sürdüğü iki hafta boyunca Yasir Murteca ile beraber 30 kişi hayatını kaybetti; 2700’den fazla kişi yaralandı. Filistinli çocuklardan da mutlaka Yasir Murteca’yı örnek alıp, özgürlük mücadelelerinde yaşanan gerçekleri dünyaya aktarmaya çalışanlar olacaktır.

Başta özgürce yaşam hakkı olmak üzere, haber alma özgürlüğü, basın özgürlüğü ve güvenliğinin ihlali günden güne kabul edilemez şekilde sıradanlaşmaktadır. Biz gazeteciler tarafsız bir şekilde görevimizi yerine getirirken, özellikle çatışma, savaş ve kriz bölgelerinde ciddi hayati risklerle karşılaşmaktayız. İsrail askerlerinin dahi itiraf ettiği Yasir Murteca’nın öldürülmesi olayında olduğu gibi, hiç kimse için hiçbir tehdit oluşturmadığı hâlde bir kişinin daha hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Dünyada hiçbir suç cezasız kalmamalıdır. Hele ki yaşam hakkını insanların elinden alan katiller asla cezasız kalmamalıdır.

Bugün burada, dünyanın dört bir yanında, gerçekleri dünyaya duyurmak üzere görevi başındayken hayatını kaybeden tüm gazetecileri anıyoruz. Yasir ve diğer gazetecilerle birlikte, tüm dünyaya insanların yaşam hakkını elinden alan tüm katillerin yargılanması ve ceza alması gerekliliğini bir kez daha haykırıyoruz. Çaresizliğimizi anlatmak adına, ekmek kapımız olan fotoğraf makinelerimizi ve kameralarımızı Yasir ve tüm hayatını kaybeden meslektaşlarımız hatırasına kısa bir süre yere bırakıyoruz ve diyoruz ki: “Korkun ey katiller. Biz gazeteciler her zaman gerçeğin peşinde olduk ve onu tüm çıplaklığı ile aktarmaya devam edeceğiz. Bizleri de öldürmek isteyebilirsiniz, belki öldürebilirsiniz de ama şunu bilin ki gerçeği hiçbir zaman öldüremeyeceksiniz.”

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2018-04-11