Rabia Şehitlerini Rahmetle Anıyor Darbecileri Şiddetle Kınıyoruz

14 Ağustos 2013 günü Kahire’nin Rabia meydanında gerçekleşen katliamının 3. yıl dönümü nedeniyle MAZLUMDER İstanbul Şubesi aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

14 Ağustos 2013’te Mısır’daki darbeci Sisi rejimi Rabiatül Adeviyye Meydanı’nda darbe karşıtı gösteri düzenleyen sivillere saldırmış ve yakın tarihin en büyük katliamlarından birine imza atmıştı. Halkın gerçek mermilerle doğrudan hedef alındığı bu saldırıda sadece 12 saatlik bir zaman diliminde 1500’ü aşkın sivil hayatını kaybetmiş binlercesi de yaralanmıştır.

Mısır’da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi ve hükümetinin askeri darbeyle devrildiği 3 Temmuz 2013 tarihinden beri zorbalığı norm haline getiren bir dikta rejimi hüküm sürmektedir. Keyfî gözaltı ve tutuklamalar, gözaltında işkence, kayıp ve infazlar ve adil yargılamayla ilgili her bir prensibin ihlal edildiği yargı süreçleri bütün toplumu zulmün ve kaosun hâkim olduğu bir iklimde yaşamaya mecbur etmektedir. Başta Müslüman Kardeşler olmak üzere toplumun her kesiminden kişi ve kurumlar halen yargısız infazlara, keyfi tutuklama ve hukuksuz yargılamalara ve medya eliyle karalanmalara maruz kalmaktadır.

Bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu mezalim küresel siyaset süreçlerinde gereken karşılığı bulmamış ne siyasi aktörler ne sivil toplum aktörleri ne de medya kuruluşları Sisi darbesine karşı etkin bir tavır geliştirmemiştir. Sisi yönetimi Avrupa Birliği ülkeleri, Afrika Birliği ülkeleri ve ABD tarafından ödüllendirilircesine büyük bir ekonomik ve siyasi destek görmüştür. Uluslararası alanda etkin medya kuruluşları da tıpkı Türkiye’de yaşadığımız darbe girişimi sürecinde olduğu gibi darbe sürecinin kendisini göz ardı edip meşru hükümetin olumsuzluklarını öne çıkarmaya gayret eden bir tutum takınmıştır.

MAZLUMDER olarak;

Hükümetleri ve uluslararası kuruluşları darbeci yönetime verilen üst düzey ekonomi ve siyasi destekten vazgeçmeye ve diplomatik kanalları Mısır’da adaletin yerini bulmasını sağlayacak adımlar için etkin bir şekilde kullanmaya,

Sivil toplum kuruluşlarını resmi kurumlar tarafından Mısır’daki darbeci rejime verilen açık desteğe karşı harekete geçmeye ve uluslararası kamuoyundaki ikiyüzlü suskunluğa karşı ses yükseltmeye davet ediyoruz.

MAZLUMDER'in katliamın 2. yıl dönümü sebebiyle yaptığı etkinlik ve açıklama için tıklayınız

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-08-15