Şirvan Maden Faciasının Sorumluları Etkin Bir Şekilde Yargılanmalıdır

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden Köy’de bulunan özel bir şirkete ait bakır madeni işletmesinde meydana gelen kazada maden işçilerinin hayatını kaybetmesi hepimizi derin bir üzüntüye boğmuştur. MAZLUMDER olarak öncelikle ölenlere rahmet ve mağfiret, yaralılara acil şifa diliyor; kazada hayatını kaybeden emekçilerin ailelerinin ve sevenlerinin acısını paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz.

Siirt’in Şirvan ilçesi Maden Köyü’nde bulunan bakır madeni sahasında 17 Kasım saat 20.30 sıralarında heyelan meydana gelmiştir. Yaklaşık 1,5 kilometre çapındaki bir alan heyelana maruz kalmıştır. Maden sahasında çalışan 16 işçi toprak altında kalmıştır. 16 madencinin toprak altında kaldığı faciada, arama kurtarma çalışmalarında 7 işçinin cansız bedeni toprak altından çıkarılmış olup, 9 işçi ile ilgili arama kurtarma faaliyetleri ise halen devam etmektedir.

Maden ocakları işçiliğinin hata kabul etmeyen, ağır ve tehlikeli işler sınıfına girdiği ve en ufak bir noksanın hayati tehlikeler doğurabileceği gerçeğine rağmen, denetimlerin yetersiz kalması, tespit edilen hatalara ve eksikliklere karşı kalıcı çözüme dönük ciddi yaptırımların uygulanmaması çok ağır sonuçlara yol açmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciası ile 18 işçinin hayatını kaybettiği Ermenek maden kazasının acıları halen taze olup, yargılama süreçleri devam ederken yaşanan yeni kazalar gerekli tedbirlerin alınması talebinin doğruluğunu ve aciliyetini teyit etmektedir.

MAZLUMDER olarak hepimize yeniden büyük bir acı yaşatan böyle bir hadisenin tekrar etmemesi için kamusal yetki ve denetim mekanizmasının işçilerin can sağlığı ve güvenliğini korumak üzere etkin bir şekilde işletilmesi gerektiğini hatırlatıyor, Şirvan’da yaşanan maden kazasında ihmali bulunan kişilerin yargılanmasını talep ediyoruz.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Sosyal Haklar Komisyonu

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-11-23