Suriye de Değişimden Payını Almaya Başladı!..

Arap ülkelerinde başlayan ayaklanmalar sonucunda Suriye’de olumlu bazı adımlar atılmıştır. Suriye Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, 7 Mart'ta aldığı kararla, kimliği olmayan Kürtlerin de Suriye vatandaşları gibi çalışma hakkından yararlanabileceğini ifade etmiştir..

MAZLUMDER’in Suriye’de yaşayan ama onlarca yıldır vatandaşlık hakkına sahip olmayan Kürtlerin durumuna ilişkin yazdığı raporlar eliyle hem Türkiye hem de Suriye yönetimine yaptığı çağrıların, Türkiye’deki Suriye temsilciliklerine müracaatlarının ve çeşitli vesilelerle Türkiye’yi ziyaret eden üst düzey Suriye makamlarına ilettiğimiz kaygıların bir nebze de olsa karşılık bulduğunu görmek bizim için sevindiricidir. Bununla beraber kimliksiz Kürtlere yönelik sadece çalışma hakkı değil temel vatandaşlık haklarının da verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Suriye’de yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Kürt’ten 350.000’den fazlası ülke vatandaşı sayılmamakta ve kendilerine verilen kimliklerde “Ecanib” (yabancı) diye gözükmektedirler. Bu statüye sahip olan Kürtlerin seçme-seçilme, mülk edinme, okuma, devlet hastanelerinde tedavi görme ve seyahat etme gibi hakları mevcut değildir. “Ecanib” statüsünde olan Kürtler resmi nikâhla Suriye vatandaşlarıyla evlenemedikleri gibi, dini nikâhla yaptıkları evlilikler sonucu doğan çocuklar “Ecanib” statüsünde bile sayılmamakta ve “Maktumin” (kayıt dışı) statüsünde gözükmektedirler. “Maktumin” statüsünde olanların ise hiç bir kimlik kartları olmadığı gibi, nüfus kütüklerinde de haklarında hiçbir bilgi yoktur.

Yetersiz ama bazı olumlu gelişmeler olmakla beraber son günlerde Suriye’de yaşanan ve Ortadoğu devrimlerinden ilham alan barışçıl eylemlere karşı güvenlik güçlerinin haksız gözaltılar, işkenceler, tutuklamalar gerçekleştirdiği ve Şam, Tartus, Hama, Humus ve Dera’da yaralamalara ve ölümlere sebep olduğu haberleri kaygı vericidir.

Geçen hafta, Şam’da, yakınlarının akıbetleri hakkında dilekçe veren siyasi mahkum yakınlarından 50’ye yakın kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin işkenceye maruz kaldığına dair haberler geliyor. Cuma günü, özellikle Dera’daki gösterilere helikopterlerle asker sevkiyatı yapıldı ve 6 kişi öldü ve onlarca yaralı var.

Suriye yönetiminin göstericilere karşı orantısız güç kullanımı kabul edilemezdir, derhal durdurulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve göz altılara son verilmelidir. Suriye yöneticileri, Hama katliamı süresince yaşanan olayların sorumlularını yargı önüne çıkarmadığı, halen o olaylardan dolayı içerde tutulan veya akıbetleri belli olmayan kişilerin durumlarını aydınlığa kavuşturmadığı, o olaylardan dolayı yurt dışında yaşamak zorunda kalan yaklaşık 2 milyon kişinin yurda dönüşlerine izin vermediği ve bir daha benzeri olayların yaşanmaması için gerekli yasal ve anayasal değişiklikleri gerçekleştirmediği sürece akıbetlerinin Mübarek’ten, Bin Ali’den ve bölgenin diğer despot yöneticilerinden farklı olamayacağını hatırdan uzak tutmamalıdırlar.

Ahmet Faruk Ünsal
MAZLUMDER Genel Başkanı

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2011-03-19
E-posta: mazlumder[a]gmail.com | Telefon: +90 (212) 526 2440 | Faks: +90 (212) 526 2438