Suriye’de Klor Gazıyla İnsanlık Suçu İşlenmeye Devam Ediliyor

16 Mart 2015 gecesi Beşşar Esed rejiminin İdlib’e düzenlediği hava saldırısında klor gazı kullanıldığının tesbit edilmesi üzerine MAZLUMDER Dış İlişkiler Komitesi aşağıdaki basın açıklamasını yapmıştır.

SURİYE’DE KLOR GAZIYLA İNSANLIK SUÇU İŞLENMEYE DEVAM EDİLİYOR

Suriye halkı çatışma ortamının en büyük mağduru olmaya devam ediyor. Rejim ve bileşenlerinin hem hava hem kara yoluyla yerleşim yerlerine yaptığı saldırılarda ölen sivillerin sayısı uluslararası bağımsız kuruluşların verilerine göre 36.000’i kadın ve çocuk olmak üzere 180.000’e ulaşmış durumda. Bunlardan ayrı olarak son 4 yılda yaklaşık 215.000 insanın tutuklandığı ve 85.000 insanın da kayıp olduğu belirtiliyor. Muhtelif kaynakların tahminleri ise asıl bilançonun net olarak tesbit edilen rakamların oldukça üzerinde olduğu yönünde. Bu vahşetin sorumlusu olan Esed Rejimi ve destekçileri ise herkesin gözleri önünde işkence ve katliamlarını sürdürüyor.

İşlediği insanlık suçları defalarca belgelenen Esed Rejimi hiçbir sınır tanımadığını bir kere daha gösterdi. Görgü tanıklarının ifadeleri ve internette paylaşılan video görüntüleri ile doğrulanan “klor gazı saldırıları” uluslararası kuruluşlar tarafından kamuoyuna ilan edildi. MAZLUMDER’in yerel bağlantıları tarafından da doğrulanan bilgilere göre 16 Mart 2015 gecesi Rejim tarafından İdlib şehrine klor gazı kapsülleri içeren varil bombaları ile saldırı düzenlendi. Saldırının bilançosu tam olarak belirlenemezken, anne-baba, 3 çocuk ve babaanneden oluşan 6 kişilik bir ailenin klor gazından zehirlenerek öldüğü, onlarca kişinin ise gazın etkisiyle nefes darlığı yaşadığı tespit edildi.

Uluslararası sözleşmelerde kullanımları net olarak yasaklanan kimyasal silahların, Esed Rejimi tarafından kullanılması ve başka birçok insanlık suçunun bütün insanlığın gözü önünde gerçekleşmesi artık dayanılmaz bir hal almıştır. Suriye halkının çığlıklarına kulak tıkayarak siyaset güden bütün aktörler bu suça ortak olmaktadır. Uluslararası mekanizmaların işlevini neredeyse yitirdiği bu tabloya karşı bütün insanları ve kurumları duyarlı olmaya çağırıyoruz.

MAZLUMDER DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-03-19
E-posta: mazlumder[a]gmail.com | Telefon: +90 (212) 526 2440 | Faks: +90 (212) 526 2438