Tahliye Edilen 28 Şubat Mağduru Nurettin Kayan İle Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

28 Şubat sürecinde “Malatyalılar örgütü” olarak ifade edilen davada “terör örgütünün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan ağabeyine yardım ve yataklık ettiği” gerekçesiyle 2 yıldır cezaevinde kalan Nurettin Kayan tahliye oldu.

Konuyla ilgili birçok STK’nın katılımıyla bugün Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nda düzenlenen basın toplantısına MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan da katıldı.

Bandırma Cezaevi’nden dün çıkan Kayan, toplantıda yaptığı konuşmada, 28 Şubat sürecinde dindar insanların baskıyla ve yargı kararlarıyla derdest edildiğini söyledi. Kendi davasının 15 yıl sonra Yargıtay tarafından onandığını, 2013’te de cezaevine konulduğunu ifade eden Kayan, 21 ay 15 gün yattıktan sonra 1 yıllık denetimli serbestlik kapsamında tahliye olduğunu anlattı.

Şu anda cezaevlerinde inançlarından dolayı 28 Şubat sürecinden kalan cezalarını çeken 600’e yakın kişinin bulunduğunu vurgulayan Kayan, “Bunların büyük bir kısmı, müebbet ve ağır ceza almış arkadaşlarımız. En tabii hakları olan yeniden yargılanma taleplerinin büyük bir kısmı, Anayasa Mahkemesi’nce reddediliyor” dedi.

Son gelişen terör olaylarından dolayı cezaevindeki siyasi mahkumların başka yerlere sevk edildiğini aktaran Kayan, kendisinin de cezasının bitimine 10 gün kalmasına rağmen Bursa’dan Bandırma’ya nakledildiğini, bu değişikliklerin özellikle aileler ve mahkumlar üzerinde açılmaz yaralar oluşturduğunu, görüşmelerde sorunlar yaşandığını anlattı.

Nurettin Kayan’ın ardından ağabeyi Ramazan Kayan da bir konuşma yaptı.

Kayan, “Darbeciler sözde yargılandı ama darbecilerin anayasasına hala dokunan yok. Bu darbeci anayasa, laik, Kemalist, cuntacı zihniyet var olduğu sürece iktidarlar döneminde görece birtakım iyiliklerle, yumuşamalarla karşı karşıya kalsak bile özü itibarıyla sistemde bir değişiklik yok. Dün bedel ödediğimiz gibi bugün de bedel ödemeye devam ediyoruz” diyerek kardeşiyle birlikte idamla yargılandıklarını, ailesinde sadece 80 yaşındaki annesine ilişkin yargılama yapılmadığını vurguladı.

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan ise darbelerin insanlık onuruna karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve buna destek veren herkesin bu suça iştirak ettiğini belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Darbeci askerlerle ilgili göstermelik bir yargılama yapıldı ancak diğer darbe aktörleri ile ilgili bir şey yapılmadı. Bunun iki sebebi var; Birincisi devlet refleksi ile hareket edildi, diğeri de Müslüman camianın duyarsızlığı. Biz MAZLUMDER olarak uzun süre önce başlattığımız ‘28 Şubat Yargı Kararları İptal Edilsin’ imza kampanyasını devam ettiriyoruz. Ayrıca mağdurlara iade-i itibar yapılması, maddi ve manevi kayıplarının tazmin edilmesini talep ediyor, siyasilerden de yeni dönemde bu konu ile ilgili düzenlemeler bekliyoruz.”

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Basın Bürosu

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-09-04