Bolu İftarı
Uluslararası Camia Darbeye Karşı Net Bir Tavır Sergilemelidir

Türkiye'de gerçekleştirilmek istenen ancak halkın destansı direnişi ve tüm siyasi aktörlerin onurlu duruşlarıyla tarihsel bir hezimete uğratılan 15 Temmuz darbe girişimi konusunda uluslararası camia Mısır’da sergilenen çifte standartlı yaklaşımı tekrar etmektedir.

İnsan haklarına saygı duymayı ve insan haklarını korumak için mücadele etmeyi taahhüt eden bütün kişi ve kurumların temel insan haklarına ağır bir şekilde kast eden bu hareketin karşısında net ve kararlı bir tutum sergilemesi gerektiği izahtan varestedir. Bu bağlamda başta demokratik değerlere bağlılıklarını her fırsatta vurgulayan ve başka ülkelere sıklıkla demokrasiye bağlılık çağrısı yapan Avrupa ülkelerinden resmi ve sivil kuruluşların pasif tavrı dikkat çekici boyutlardadır. Ne AB organları ve ne Avrupa’daki hükümetler ne de Batı merkezli sivil toplum kuruluşları darbe karşısında net bir tutum takınmamış çok miktarda “ama” içeren cılız ifadelerin ötesine geçmemişlerdir. Bununla birlikte bazı Avrupa ülkelerinde darbe karşıtı gösterilere karşı resmi makamlarca anlamsız engeller çıkarılması da dikkat çekicidir.

Önde gelen uluslararası insan hakları kuruluşları da darbe girişimine karşı insan hakları mücadelesinin gerektirdiği adil duruşu sergilememiştir. Yüzlerce insanın hayatına mal olan darbeye karşı açık bir kınama yayınlanmamış, darbecilerin gerçekleştirdiği hak ihlalleri göz ardı edilmiş sadece hükümet tarafından darbe girişimi sonrası atılan adımları kritik etmeye odaklanılmıştır.

MAZLUMDER olarak, Türkiye'deki darbe girişimine yeterli tepkiyi göstermedikleri gibi bu onurlu direnişi adeta cezalandırmaya çalışan Avrupa ülkelerinin tutumlarını kınıyor kendilerini demokrasi ve insan haklarının temel ilkeleri konusunda samimi ve net bir tutum sergilemeye davet ediyoruz.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-08-04
OHAL Raporu