Vicdan Mahkemeleri: “Dünya Sessizlik Suçu İşliyor”

Hukuk ve insan hakları alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde kurulan “Vicdan Mahkemeleri”, 27 Mayıs Çarşamba günü bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak, Kaya Kartal (MAZLUMDER), Gülden Sönmez (İHH), Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Sarı, Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Necati Ceylan, Ahmet Akcan (Anayasa Hukukçuları Derneği), Ahmet Ercan Tellioğlu (Hukuki Araştırmalar Derneği), Cihangir İşbilir (Rabia Platformu) ve Cihat Gökdemir (Uluslararası Hukuk Merkezi) katılarak görüş bildirdiler.

Başta Müslümanlara yönelik olmak üzere dünyada yaşanan tüm hak ihlalleri, saldırı ve müdahaleleri tespit etmek, bunlara dikkat çekmek, yargılamak, ulusal ve uluslararası düzeyde kamuoyu oluşturmak amacıyla MAZLUMDER, İHH, Hukukçular Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Anayasa Hukukçuları Derneği, Hukuki Araştırmalar Derneği, Rabia Platformu, Uluslararası Hukuk Merkezi ve Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği gibi kuruluşların bir araya gelmesiyle oluşturulan Vicdan Mahkemeleri, öncelikle Mısır’ın darbeci lideri Sisi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı yargılayacak.

Basın toplantısında tüm kurumlar adına okunan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mısır’daki darbe karşısında ‘demokrasi havarileri’nin suskunluğu, bu güruhun gerçek yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. Başta demokrasi destekçisi olduğunu iddia eden ülkeler olmak üzere bütün dünya adeta ‘Sessizlik Suçu’ İşlemektedir. Bugün İslam dünyası topyekûn bir saldırı altındadır. Önceleri terörle mücadele olarak başlatılan saldırılar sonraları sözde İslami Terörle mücadeleye döndü. Ancak artık dolaylı değil, direkt olan bu saldırılar İslam’a ve Müslümanlara yönelmiş durumdadır. İnsanlık tarihine geçecek kara lekelerden biri olan başta Mısır darbesi ve idam kararları olmak üzere Müslümanlara karşı başlatılmış olan bu örtülü savaşın karşısında biz hukukçular, her türlü platformda mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz. Sözüm ona medeni olduğunu iddia eden kesimlerin ve güçlerin işlediği ‘Sessizlik Suçu’na ortak olmayacağız. Bu mücadelemizin ilk kurumsal adımı olarak Uluslararası Vicdan Mahkemelerini kuruyoruz.”

“Vicdan Mahkemeleri”, sempozyumlar düzenleyecek ve belgeseller yayınlayacak. Ayrıca vicdanmahkemeleri.com ve consciencetribunal.com web adreslerinde Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca olmak üzere dört dilde yayınlar yapacak, dünyada yaşanan hak ihlalleri ile ilgili güncel gelişmelerin yanı sıra araştırmalar ve raporlar da sitelerde yer alacak. “Vicdan Mahkemeleri”nin yargılamaları web üzerinden canlı olarak da yayınlanacak.

MAZLUMDER Basın Bürosu

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-05-28
E-posta: mazlumder[a]gmail.com | Telefon: +90 (212) 526 2440 | Faks: +90 (212) 526 2438