Av. Gülden Sönmez ve Beraberindeki Heyet Derhal Serbest Bırakılsın

MAZLUMDER İstanbul Şubesi, MAZLUMDER eski yönetim kurulu üyelerinden  Av. Gülden Sönmez ve beraberindeki kişilerin insan hakları çalışmaları kapsamında bulundukları Tacikistan’da gözaltına alınmaları üzerine aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

Tacikistan’da bir müddettir yoğunlaşan insan hakkı ihlallerini yerinde gözlemleme, mağdurlarla dayanışma ve dünya kamuyonu bilgilendirme amacıyla 20 Ocak Çarşamba günü Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’ye giden İHH  heyeti Rusya’dan gelen aktivistlerle birlikte çeşitli temaslarda bulunmuştur.

Gidiş amaçları ve faaliyetleri tamamen şeffaf olan bu heyetin Türkiyeli mensupları İHH yönetim kurulu üyesi ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu üyesi Avukat Gülden Sönmez, Avukat Emine Yıldırım ve tercümanları Zaur Beg bugün Türkiye saati ile 17.30 civarında gözlatına alınmıştır. Heyetin Rus mensuplarının ve heyetin görüşme yaptığı mağdur yakınlarının da polis tarafından gözaltına alındığı gelen bilgiler arasındadır.

Halen gözaltında tutulan ve kendilerinden haber alınamayan insan hakları savunucularının içinde bulunduğu durum oldukça endişe vericidir.

MAZLUMDER olarak;

Tacikistan hükümeti’ni tamamen hukuksuz gözaltı işlemine derhal son vererek aktivistleri serbest bırakmaya ve insan haklarına aykırı politikalarından vazgeçmeye;

Özelde Türkiye genelde uluslararası kamuoyunu ve bilhassa insan hakları örgütlerini yapılan bu hukuksuzluğa tek ses olarak güçlü bir şekilde karşı çıkmaya;

Türkiye yetkili makamlarını konu ile ilgili olarak diplomatik kanalları işletmeye davet ediyoruz.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-01-22