Darbenin Sene-i Devriyesinde Yargısız İnfazlara Başlayan Mısır Cuntasını Kınıyoruz!

Mısır’ın ilk defa demokratik bir seçimle iş başına gelen Mursi yönetiminin, askeri darbe ile devrilmesi ve beraberinde birçok siyasi liderin hapsedilmesinin üzerinden tam 2 yıl geçti.

Darbenin olduğu günden bugüne değin sayıları binleri bulan sivil, barışçıl gösteriler sırasında Mısır Cuntası'nın emniyet güçleri ve silahlı kuvvetleri tarafından katledildi. Onlarca sivil toplum kuruluşu kapatıldı ve mensupları ise hapsedildi. Hâlihazırda yüzlerce siyasi parti temsilcisi, idamla yargılanıyor ve binlercesi hapislerde çürümeye terk edilmiş durumdadır. Gençlik örgütlerinden, cami cemaatlerine kadar her türlü sivil oluşum darbe rejimin baskı uygulamalarından nasibini almaya devam etmektedir.

Mısır’da, devlet eli ile sistematik olarak bütün ülke genelinde uygulanan kaotik şiddet maalesef her geçen gün katlanarak artmakta ve farklı boyutlar kazanmaktadır. Son olarak, dünya basınına yansıyan 13 İhvan mensubunun emniyet güçleri tarafından 01.07.2015 tarihinde bir evde toplantı halindeyken katledildiği haberi tevil sureti ile Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından da doğrulanmıştır. Mısır’ın cunta hükümeti işbu habere yansıyan menfur vakıa ile zulüm sarmalında yeni ve kabul edilemez bir sayfa daha açmıştır.

Katliamın kamuoyuna yansımasının ardından Mısır İçişleri Bakanlığı öldürülen kişilerin silahlı olduğu iddiasını ileri sürmüş ise de bölgeden gelen haberlerde, iddianın görgü tanıklarının bilgisi ile uyuşmadığı görülmektedir. Zira katledilen kişilerin yargılanan İhvan mensuplarının avukatlarından olduğu ifade edilmekte olup, avukatların katledildikleri evlerde çatışma olduğuna yönelik hiçbir emare bulunmadığı belirtilmektedir. Maktullerin basına yansıyan fotoğraflarında; ellerinde mürekkep lekeleri olduğu, bu çerçevede öldürmelerin resmi gözaltı işleminden sonra yapıldığı ve tutuklu insanların yargısız infaz ile karşı karşıya bırakıldığı sonucuna ulaşılmaktadır.

İki yıldır barışçıl gösterilere gerçek mermilerle ateş açtığı, tutuklulara işkence ettiği, gerçek olmayan delillerle gazeteciler dahil yüzlerce sivili yargıladığı, beraberinde daha birçok insanlık suçunu işlediği bilinen cunta rejimi; son olarak yakaladığı insanlara hukuki işlem yapmak yerine, emniyet mensuplarının yargısız infazı ile karşı karşıya bırakarak; süreci işletirken, gerek hukuki, gerek ahlaki ve gerekse de başkaca herhangi bir değer ve kriterinin olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Mısır’da; ülke çapında gittikçe artan şiddet olayları karşısında uluslararası siyasal ve sivil aktörlerin darbe rejimine karşı gerekli tavrı almamaları, siyasal denge denilen yanılsamanın uluslararası siyaseti nasıl etkisi altına aldığını ispat etmektedir.

MAZLUMDER olarak;

- Gerek Mısır cuntasının yargısız infazları neticesi ölenlere ve gerekse de hukuk dışı cunta mahkemelerinin kararları neticesi ölenlere Allah’tan rahmet, tüm insanlığa başsağlığı diliyoruz.

-Yargı tiyatrosunu dahi bırakarak direk yargısız infazlara başladığı anlaşılan Mısır cuntasına; yaptıklarının karşılıksız kalmayacağını ve insanlık vicdanının kendilerine gerekli cezayı vereceğini hatırlatıyor, yargısız infazlar başta olmak üzere cunta mahkemelerinin hukuk dışı kararları neticesi yapılan tüm infazlarını kınıyor, daha fazla geç kalmadan yanlıştan dönmesi gerektiğini bildiriyoruz.

-Yapılan zulme seyirci kalan başta BM ve batılı devletler ile Suud ve diğer Arap Devletleri ile yaşanan bu kadar hukuksuzluğa rağmen tepkisiz kalmayı sürdüren ve bu nedenle varlık sebebini sorgulanması dahi gereken İslam İşbirliği Teşkilatını Mısır yönetimi üzerinde siyasi ve ekonomik ambargo dahil her türlü ikna metodlarını kullanmaya çağırıyoruz.

-Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, Mısır Hükümeti üzerine, üyesi bulunduğu uluslararası kurumlar eliyle baskı kurması ve bu çerçevede uygulanan tüm hukuksuzlukların önüne geçecek gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini hatırlatıyoruz.

-Vicdan sahibi tüm siyaset ve sivil toplum unsurlarını, zulme karşı tek yumruk olmaya davet ediyoruz.

-Mısır halkı dahil bütün mazlum halkların her daim yanlarında olduğumuzu tekraren bildiriyoruz.

Allah sabredenlerle beraberdir…

Ahmet Faruk Ünsal