DEMOKRATİK HAKLARIN KULLANIMI ENGELLENEMEZ

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk ÜNSAL, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Hüda-Par seçim konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin basın açıklaması yapmıştır.

DEMOKRATİK HAKLARIN KULLANIMI ENGELLENEMEZ

30 Ocak 2014 tarihinde Diyarbakır'ın  Lice ilçesinde seçim çalışmaları yapmakta olan Hüda-Par heyeti BDP binası önünden geçerken iki partili grup arasında sözlü münakaşa ile başlayan olaylar büyümüş, Hüda-Par heyetine ait 3 araç tahrip edilmiş, araçlarda bulunan bazı partililer yaralanmıştır. Bunun üzerine daha da büyüyen kavgada toplam 16 kişi yaralanmıştır. Emniyet olaylara müdahale etmiş, Hüda-Par heyetini ilçe dışına çıkarmış ama olaylar yatışmamış partililere ait araçlar yakılmıştır.

Bölge halkı, hafızasından silmek ve o geçmiş karanlık dönemleri tekrar yaşamamak için olanca çaba sarf ettiği 90’lı yıllardaki olaylara geri dönüşe dair endişe duymaktadır. Geçen yıl Dicle Üniversitesi’nde ve Batman’da yaşanan olaylara geçtiğimiz günlerde yaşanan Van ve Lice olayları da eklenince endişelerin haklılığı ortaya çıkmaktadır.

Son yıllarda şiddetle anılan bu bölge, tarihte olduğu gibi bugün de farklı kimlik ve ideolojileri bağrında barındıracak kapasiteye sahip ve ortak yaşam kültürünün en güzel örneklerinin sergilenebileceği bir yer olabilir. Ancak bunun için herkesin muhatabının doğal veya ilahi hukuktan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini yaşaması için gereken saygıyı ve çabayı göstermesi gerekmektedir. Hak mücadelesi hak ihlal edilerek yapılmaz.

Seçme, seçilme hakkı, gösteri ve yürüyüş hakkı herkese karşı güvence altında olmalıdır. Bir partinin veya grubun diğerine tahakküm hakkı olmayacağı gibi kimsenin kimseye siyaset yapma hakkını engelleme veya propagandasını yapma hakkını yasaklaması doğru değildir.

Lice olaylarında yaşam hakkı ihlalinin olmayışı bir teselli iken başta ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere ihlal ettikleri tüm haklar nedeni ile olayın faiilerini kınadığımızı ve şiddetin hiç bir türünü tasvip etmediğimizi kamuoyuna duyururuz.

MAZLUMDER olarak şiddetin her türlüsünü reddediyoruz. Tüm tarafları sağduyuya davet ediyor, demokratik haklarını kullanan tüm kesimlere, herkesin tahammül ve saygı göstermesini beklediğimizi ifade ediyoruz.

Ahmet Faruk ÜNSAL

MAZLUMDER Genel Başkanı

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2014-02-01
E-posta: mazlumder[a]gmail.com | Telefon: +90 (212) 526 2440 | Faks: +90 (212) 526 2438