Fikir Özgürlüğüne Darbe Kabul Edilemez

Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapmakta olan Aydın Bora hakkında sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşım nedeniyle TCK 216. maddesi kapsamında soruşturma başlatılmış, akabinde ise 657 sayılı Kanun’un 137, 138 ve 140. maddeleri gereği ayrıca idari soruşturma başlatılarak görevinden uzaklaştırılmıştır.

Söz konusu şahsın soruşturmaya konu paylaşımı incelendiğinde “Almanya vatandaşına çok, Türkiye’de az veriyor diyenlere… Evet doğru… ABD’de, Almanya’da, Fransa’da korona krizi ile mücadele edebilmek için Türkiye’den daha büyük bütçe ayırabildi. Zira onlar Chrysler’i, Opel’i Volkswagen’i kurarken, biz şapka devrimi ile meşguldük…” şeklinde bir dönemin uygulamalarına eleştiri mahiyetinde fikir beyanında bulunduğu görülmektedir.

İnsanın doğuştan sahip olduğu fikir ve düşünce özgürlüğü uluslararası metinlerde ve Anayasa’da teminat altına alınmış, olağanüstü durumlarda dahi kısıtlanması mümkün olmayan temel haklardandır. Herkesi ve her kurumu bağlayan temel norm mahiyetindeki Anayasanın emredici hükümleri yok sayılarak üstelik zorlama bir yorumla tümüyle fikir beyanı mahiyetindeki paylaşım nedeniyle kişiler hakkında cezai ve idari soruşturma başlatmak fikir ve düşünce hürriyetine açıkça bir darbedir.

Bir şahsın özel kanun ile korunması garabeti yıllardır birçok mağduriyete sebebiyet vermişken son dönemde benzer birçok örneğini gördüğümüz üzere belirli bir dönemin eleştirisine dahi tahammül gösterilmediği, kanun ve hukukun insanları sindirme aracına dönüştürüldüğünü üzülerek müşahede etmekteyiz.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi olarak

• Fikir ve düşünce özgürlüğünü engelleyici mahiyetteki hukuki ve idari uygulamaların karşısında olduğumuzu belirtir
  • Fikir beyanı düzeyinde kaldığı, başkalarına zarar verebilecek bir eylem tavsiyesi bile bulunmadığı halde, sırf çoğunluğun görüşüne uymadığı için bir kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla ceza soruşturması ve idari soruşturma başlatmanın, fikir özgürlüğüne uymadığını ifade eder
  • Yetkilileri bu açık yanlıştan bir an önce dönmeye davet ederiz