Hak İhlallerine Davetiye Çıkaran TSK Personel Kanunu hk. Düzenleme Geri Çekilmelidir

MAZLUMDER İstanbul Şubesi geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hakkında aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

Kamuoyunda uzunca süre tartışılan ve geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile terörle mücadelede yer alan askeri personele “hukuki koruma” adı altında olağanüstü bir koruma kalkanı sağlanmıştır.

Mevcut değişikliğe göre teröre mücadelede yer alan askeri personelin bu kapsamda işlediği suçlar ile ilgili soruşturulması izne tabi tutulmuştur. Üstelik haklarında soruşturma izni verilinceye kadar bu kişiler hakkında yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine hükmedilemeyecektir.

Ayrıca TSK personelinin görevlerinin ifası sırasında oluşan zararla ile ilgili davalar ancak devlete karşı açılabilecek ve tüm zararlar devlet tarafından tazmin edilecektir. Böylece hukuk devletinde yeri olmayacak şekilde bu kişiler işledikleri veya işleyecekleri her türlü suç bakımından cezai ve hukuki olarak herhangi bir sorumluluk duygusu hissetmeden hareket edebileceklerdir.

Aynı kanun ile askerin tekrardan şehirlere müdahalesinin yolu açılırken hukuki koruma altında sağlanan hesap vermeme imtiyazı 90'lı yıllarda yaşandığı gibi gelecekte de çok büyük insan hakları ihlallerinin yaşanmasına sebebiyet verebilecektir.

Unutulmamalıdır ki elinde silahı olanın hukuki denetime tabi tutulmadığı, hukuk karşısında hesap verme korkusu yaşamadığı her durumda yetki sınırlarını aşması kaçınılmazdır.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi olarak Türkiye’nin acı geçmişi ve kötü tecrübeleri bütün sıcaklığı ile önümüzde dururken yeni acılar yaşatabilecek bu tarz düzenlemelerin bedelini başta siyasi iktidar olmak üzere bütün ülkenin ödemek zorunda kalacağını bir kez daha hatırlatır, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini talep ederiz

MAZLUMDER İstanbul Şubesi

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-07-01