Hüdapar Üyelerine Yapılan Silahlı Saldırı ve Cinayetleri Kınıyoruz

29 Mayıs 2015 tarihinde Şırnak’ın İdil İlçesine bağlı Xanike/Kozluca köyünde HDP’liler ve HÜDAPAR’lılar arasında çıkan siyasi tartışmanın sonucu olarak yaşanan gerilim üzerine HÜDAPAR’lı olduğu bilinen 2 insanın öldürülmesini nefretle kınıyoruz.

Öncelikle, öldürülen Muhammed Şerif Şimşek ve Abdulcelil Talayhan’a Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabır diliyoruz. Yine bu olaylar sırasında her iki gruptan yaralanan insanlara da acil şifalar diliyoruz.

Siyasi propaganda için Xanike/Kozluca köyüne giden giden HDP’li grubun HÜDAPAR’lılar tarafından engellenmeye çalışıldığı iddia edilmiş, bunun üzerine köyde yaşayan HDP’li bir kişinin karşı tarafa silahla ateş açması üzerine iki kişi hayatını kaybetmiştir.

Siyasi propaganda yapmak isteyen siyasileri engellemek kabul edilemez ise de buna silahla karşılık vermek ve iki insanın hayatına kastetmek kesinlikle kabul edilemeyecek kadar büyük bir ilkellik ve vahşettir.

Yaşanan siyasi gerilimler dolayısıyla Türkiye’nin hemen her yerinde gerçekleşmesi muhtemel olan ve hiç bir mazeret ve gerekçe ileri sürülmeksizin telin edilmesi gereken bu vak’a, diğer vak’alar gibi gerek oluşturulan gereksiz siyasi gerilim ortamının gerekse silahların gölgesinde yürütülen siyasileşme çabalarının sonucudur.

Sorumluluk sahibi kişi ve kurumlar, silahla birlikte yürütülmek istenen siyasetin faturasının hemen her kesim için ağır sonuçlar doğurduğunu unutmamalı ve üzerlerine düşen sorumlulukla hareket etmelidir. Aksi halde yaşanan her katliam maalesef bir sonrakilerinin tetikçisi olacaktır.

Bu olayı “provokasyon” olarak değerlendirmek doğru olmakla birlikte yeterli değildir. Bu tür provokatörler lanetlenmeli, dışlanmalıdır ki, potansiyel provokatörler üzerinde bir caydırıcılığı olsun…

MAZLUMDER olarak sorumluluk sahibi kişi ve kurumları itidale ve gerilimin düşürülmesine davet eder, yaşanan menfur olayın sorumlularının hesap vermesinin zaruriliğine işaret ederiz.

Ramazan Beyhan
MAZLUMDER İstanbul Şubesi Başkanı