KOMİSYON YASAĞI İNCELEDİ

İHL’lerdeki başörtüsü yasağını incelemek üzere kurulan TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu üyeleri SP’li Bahri Zengin, DSP’li Burhan Bıçakçıoğlu, AK Partili Mustafa Baş, DYP’li Nihan İlgün, MHP’li Ali Keskin İstanbul’daki Eyüp, Bakırköy ve Sultanbeyli İHL’de incelemelerde bulundu. Eyüp İHL’de öğrenciler, veliler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve avukatlarla görüşen komisyon üyeleri öğrencilerden yaşadıkları olayları anlatmalarını istediler. Komisyon üyeleri ayrıca geçtiğimiz günlerde yaşanan arbede sonucu yaralanarak rapor alan öğrencilerin raporlarını da istedi. Komisyon üyelerinin incelemesi sırasında bazı okul yöneticileri itiraf gibi ifadelerde bulundular. Öğrencilerin polis otobüslerine bindirilerek değişik semtlere dağıtıldığını kabul eden okul idarecileri her otobüse bir öğretmenin görevlendirildiğini söylediler. Günlerdir zaman zaman zor kullanarak öğrencilerin okula girmesini engelleyen ve okulları karakola çeviren emniyet yetkilileri de incelemeler sırasında okulda yoktu. Komisyon üyesi Saadet Partisi İstanbul milletvekili Bahri Zengin, öğrenci ve velilerle görüştüklerini ilgili bilgi ve raporları aldıklarını belirterek bu konuyu meclise taşıyacaklarını söyledi. Zengin, “Bir hak ihlali olup olmadığını araştırıp rapor haline getirip meclise sunacağız. Umarım meclis bu konuyu çözer” dedi. Komisyonun MHP’li üyesi Ali Keskin kendisinin de bir imam hatip lisesi mezunu olduğunu kendi dönemlerinde İHL’lerde böyle bir sorunun yaşanmadığını bugün birilerinin bu konuyu kaşıdığını söyledi. Komisyon üyeleri şu an öğrenci ve velilerle görüştüklerini değerlendirmeyi daha sonra yapacaklarını ifade ederek incelemelerini sürdürmek üzere diğer okullara geçtiler. Eyüp’ten sonra Bakırköy İHL’lerde incelemelerde bulunan komisyon üyeleri öğrenci ve velilerin yanısıra kamuoyunda günlerce tartışılan kelepçelenen öğrencilerle de görüştüler. Komisyon üyeleri daha sonra Sultanbeyli İmam Hatip Lisesi’ne geçtiler. Burada Anadolu yakasındaki bütün imam hatip liseli mağdurlarla görüşüyorlar.
FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2002-03-18