Mayın Patlamasında Hayatını Kaybeden 13 Yaşındaki Fırat Sımpil Açıklaması

30 Ağustos 2015 tarihinde, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde PKK mensupları tarafından baraj emniyetini sağlayan güvenlik güçlerine görev dönüşü pusu kuruldu. Askeri aracın geçişi sırasında uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu 13 yaşındaki Fırat Sımpil hayatını kaybetti, 1 belediye çalışanı ise yaralandı.

MAZLUMDER Fırat Sımpil’in en temel hakkı olan yaşam hakkını elinden alan bu saldırıyı açıkça kınar ve hiçbir mazeretin bu sorumsuz saldırıya gerekçe yapılarak meşrulaştırılamayacağını ifade eder. Çatışmaların sivillerin yaşam alanlarında sürdürülmesinin, sivil can ve mal kayıplarını kaçınılmaz kıldığı gerçeği gözden uzak tutulmamalıdır. MAZLUMDER sivillerin can ve mal güvenliğini hedef alan bu ve benzeri saldırıları uluslararası hukuk tarafından garanti altına alınan savaş hukukunun açıkça ihlali olarak değerlendirir.

MAZLUMDER, insan hayatına mal olan ve büyük toplumsal yarılmalara neden çatışmaları derhal sona erdirecek ateşkesin PKK tarafından ilan edilmesini, devletin eş zamanlı olarak ateşkese uyacağını deklare etmesini ve askeri ve adli operasyonlara son vererek çözüme dair kapsamlı görüşmelerin tarafların en üst düzey temsilcileri eliyle kalınan yerden devam ettirilmesi gerekliliğini ifade eder.

Ahmet Faruk Ünsal
MAZLUMDER Genel Başkanı