Sığınmacılar Platformunun Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Hakkındaki Suç Duyurusunu Destekliyoruz.

Sığınmacılar Platformu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve MAZLUMDER’in de desteklediği bir basın açıklamasıyla bunu kamuoyuna ilan etmiştir.

Açıklama metni şöyledir:

BOLU BELEDİYE BAŞKANI TANJU ÖZCAN NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇLARINDAN YARGILANMALIDIR

Suriye’de 2011 yılında başlayan savaşta, bugüne kadar 600.000’e yakın sivil katledilmiştir. 6 milyondan fazla Suriyeli ülke içinde yerlerinden edilirken 5 milyondan fazlası da güvenlik endişesi ile ülke dışına göç̧ etmek durumunda kalmıştır. Suriye’deki hak ihlalleri ve islenen suçlarla ilgili BM İnsan Hakları Soruşturma Komisyonu (UN Human Rights Council’s Commission of Inguiry) bugüne kadar çok sayıda rapor ve basın açıklaması yayımlamıştır. Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Human Rights Watch, Amnesty International gibi uluslararası insan hakları örgütleri ve Syrian Network for Human Rights (SNHR) , Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) gibi Suriyeli insan hakları örgütleri de yayınladıkları bilgi ve belgelerle Suriye’de işlenen savaş suçlarını ortaya koymuştur.

Suriye rejimi tarafından kullanılması yasak silahların kullanıldığı tespit edilmiştir. Misket bombası, petrol varillerinin ve yemek kazanlarının içine 1.000 kilograma kadar cam parçaları, çiviler ve patlayıcılar doldurularak elde edilen varil bombaları, rejim tarafından sivil halkın yoğunluklu olarak bulunduğu okul, hastane, pazar yeri gibi yerlere atılmıştır. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporlarında, 2012-2015 yılları arasında rejimin 5.150 varil bombasıyla 12.179 kişiyi öldürdüğü ve ölenlerin yüzde 96’sını sivillerin oluşturduğu bildirilmiştir.

Suriye’deki en önemli ihlallerden birini ortadan kaybetme veya adam kaçırma oluşturmaktadır. Uluslararası kuruluşların rakamlarına göre, Suriye’de 95.056 kişi kayıp olarak görünmektedir. 18 Ocak 2014’te, Suriye’de 13 yıl boyunca olay yeri uzmanı olarak adli suç vakalarının fotoğraflarını çekmiş “Sezar” kod adlı askeri polisin 11.000 kişiye ait 55.000 fotoğrafı , “zorla kaybedilen” kişilerin akıbetiyle ilgili en çarpıcı delillerden biri olmuştur. Uzmanlar tarafından yapılan incelemeler neticesinde aralarında kadın ve çocukların da olduğu 11.000 kişinin sistematik işkence, aç bırakma gibi yöntemlerle öldürüldükleri görülmektedir.

Suriye’de, BM organları ve sivil toplum örgütleri tarafından kadınlara yönelik şiddet ve istismarın bir savaş silahı olarak kullanıldığı rapor edilmiştir. Suriye’de muhalif olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan kadınların ve kız çocuklarının erkek akrabaları, onların gözleri önünde öldürülmüş̧, çok sayıda kadın ve kız çocuğu da tecavüz edildikten hemen sonra katledilmiştir. Bunlar ve daha birçok savaş suçu ve insanlığa karşı suç tarifine giren suçlar Suriye savaşı sırasında işlenmiştir.

Suriyeliler tüm bu korkunç savaş koşullarından hayatta kalma ve korunabilme adına, çevre ülkelere de kaçarak sığınmışlardır. Komşu ülkeler olarak Lübnan, Ürdün, Türkiye’ye sığındıkları gibi birçok Avrupa ülkesine de sığınanlar olmuştur. Sığınma hakkı temel yaşam ve insan haklarındandır. İnsancıl hukuk mevzuatı bir savaş ve çatışmanın tarafı olsun olmasın tüm devletlere sığınmacıların mültecilerin yaşamlarının korunması sorumluluğunu verir.

Sığınmacıların hakları; 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi, 1967 Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin New York Protokolü ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu başta olmak üzere, gerek uluslararası hukuk kurallarıyla, gerekse iç hukuk mevzuatıyla korunmaktadır. Suriyeli sığınmacılar, hukukun temel ilkeleri ve mevcut normları ile yasal olarak koruma altında olmalarına rağmen, özellikle sosyal medya üzerinden sürekli olarak saldırıya ve nefret söylemlerine maruz bırakılmaktadır.

Bolu Belediye başkanı Tanju Özcan, söz ve eylemleri ile insan hakları ihlali, ayrımcılık ve nefret suçlarının odağı haline gelmiş, bu nedenle kendisi hakkında suç duyurusunda bulunma gereği hasıl olmuştur.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUĞUMUZ SUÇLAR:

Nefret ve Ayrımcılık (TCK m.122)

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma (TCK m.123)

Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama (TCK m.216)

Görevi Kötüye Kullanma (TCK m.257)

Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi (TCK m.113)

İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali (TCK m.117)

Savcılıkça re’sen tespit edilecek diğer suçlar

Tanju Özcan hakkında 2 Şubat Çarşamba günü bireysel suç duyurularımızı adli makamlara teslim ettiğimizi kamuoyuna duyururuz. Suç duyurusu metni ektedir, İsteyen tüm yurttaşlarımız, ekli dilekçeyi imzalamak ve adli makamlara iletmek suretiyle bireysel suç duyurusunda bulunabilirler.

Sığınmacılar Platformu

2 Şubat 2022

SUÇ DUYURUSU METNİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2022-02-02