Srebrenitsa Katliamı Unutulmamalı, Bütün Sorumlular Cezalandırılmalıdır

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Srebrenitsa Katliamı’nın 21. yıl dönümü sebebiyle aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

1995 yılının Temmuz ayı Bosna savaşında BM’ye bağlı olarak görev yapan Hollanda birlikleri ve Sırp milislerinin işbirliği sonucu yakın tarihin en kanlı katliamlarından birine şahit oldu. Bosna savaşı sürecinde BM tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa ve çevresini kontrolle yükümlü olan Hollanda askerlerinin silahsız olarak kendilerine sığınan binlerce Boşnak’ı Sırp güçlerine teslim etmesi sonucunda 8000’den fazla insan katledildi.

Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük katliam olan Srebrenitsa katliamını Uluslararası Adalet Divanı soykırım olarak nitelemektedir. Gelinen aşamada yavaş ve dar kapsamlı da olsa katliamda sorumluluğu olan Sırp askeri yetkililerden bir kısmı Lahey’de yargılanmış ve soykırım suçundan hüküm giymiştir ancak bu olaydaki BM’nin sorumluluğu yargılamaya konu olmamıştır. Yine katliamdan sorumlu ya da katliama bizzat katılmış Sırp yetkililerin ve askerlerin çoğunluğu halen yargılanmamıştır.

MAZLUMDER olarak,

BM tarafından Serebrenitsa’yı korumakla görevlendirilen Hollanda Ordusu’na bağlı askerlere komuta eden tüm askeri ve siyasi yetkililerin ve şehrin teslim edilmesi kararında sorumluluğu bulunan BM görevlilerinin; 8372 silahsız sivilin ölümünden sorumlu olarak Sırp yetkililer ile birlikte yargılanmasını ve Yargılamaları yapılmayan ya da sürüncemede bırakılan sivil ve askeri yetkililerin yargılanmasını talep ediyoruz.

Mevcut mülteci akını ile uzun yıllardır güçlenen ırkçılık ve İslam Düşmanlığı karşısında Avrupa’nın tavrı dikkate alındığında, Avrupa’nın ortasında yaşanan bu soykırımın dini, ırki, ideolojik, kültürel ve ekonomik motivasyonunun halen canlı olması karşısında ilgilileri gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.

Allah’tan bu katliamda hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarını kaybedenlere sabır dileriz.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-07-11