TOPRAĞA KONULAN HER MAYIN İNSANLIĞA AÇILMIŞ BİR SAVAŞTIR

Her yıl "savunma" amacıyla toprak altına bırakılan antipersonel karamayınları, başta çocuklar olmak üzere, çoğu masum ve korunmasız binlerce kişinin ölümüne ya da sakat kalmasına neden oluyor. Karamayınları hakkında bilinç oluşturmak amacıyla düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Karamayını Sorunu ve Çözümleri" konferansında konuşan MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Şube Başkanı Ahmet Mercan, "Yere ölüm tuzağı olarak koyulan mayın temel hakların en başında gelen yaşam hakkı için büyük bir tehdit. Toprak, hava ve su insanlığın ortak malı. Bunların kirletilmesi ise tüm insanlığa savaş açmak demektir." dedi. MAZLUMDER Basın Bürosu Her yıl "savunma" amacıyla toprak altına bırakılan antipersonel karamayınları, başta çocuklar olmak üzere, çoğu masum ve korunmasız binlerce kişinin ölümüne ya da sakat kalmasına neden oluyor. Ekonomik gelişmeyi ve yeniden yapılanmayı engelleyen, mülteci ve iç göçe maruz kalmış kişilerin yurtlarına / yaşadıkları yerlere geri dönmelerini kısıtlayan ve yerleştirildikten yıllarca sonra bile ciddi sonuçlara neden olan mayınlar, doğaları gereği ayrım yapmayan silahlar. Asker ayağı ile çocuk ayağı arasında fark gözetmeyen ve "barış ilanından sonra da barışı tanımayan" mayınlar çatışmaların durmasından yıllar sonra bile çocukları ve onları yerleştiren askerlerin torunlarını öldürmeye veya sakat bırakmaya devam ederler. Karamayınları hakkında bilinç oluşturmak amacıyla faaliyet yürüten Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Düşünce Suçuna Karşı Girişim, İsviçre Antipersonel Mayınların Yasaklanması Kampanyası, Medico International tarafından düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Karamayını Sorunu ve Çözümleri" konferansı 26 Nisan'da gerçekleştirildi. Konferansa, BM Mayın Yasaklama Anlaşması Dönem Başkanı Jean Lint, Almanya Mayın Yasaklama Girişimi adına Thomas Gebauer, İsviçre Mayın Karşıtı Kampanya Koordinatörü, Cenevre Çağrı Başkanı Elisabeth Reusse, MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Şube Başkanı Ahmet Mercan, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi adına Muteber Öğreten, Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nden İdil Işılgül,TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Ercan Karakaş ve gazeteci Ahmet Şık konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında Sivil Toplum Örgütleri'nin sorumluluğuna değinen MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ahmet Mercan, şu anda dünyada toprağa gömülü 100 ile 120 milyon arasında mayın olduğuna dikkat çekerek, bu mayınlar nedeniyle her 20 dakikada bir kişinin mayın nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Mayınların kolay elde edilebilir ama kurtulması zor bir silah olduğunu kaydeden Mercan sözlerini, "Bir mayının maliyeti 3 dolar, ömrü 75 yıl olan bu silahın toprak altından temizlenmesi içinse 300 dolar gerekiyor. Yere ölüm tuzağı olarak koyulan mayın temel hakların en başında gelen yaşam hakkı için büyük bir tehdit. Toprak, hava ve su insanlığın ortak malı. Bunların kirletilmesi ise tüm insanlığa savaş açmak demektir." şeklinde sürdürdü.
FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2003-04-28
E-posta: mazlumder[a]gmail.com | Telefon: +90 (212) 526 2440 | Faks: +90 (212) 526 2438