Yeni Doğum Yapmış Kadınların ve Bebeklerinin Özgürlük ve Güvenlik Hakkı İhlal Edilemez

Medyada yer alan haberlere göre, 5 aylık hamile iken örgüt üyeliği iddiası ile tutuklanmış olan Elif TUĞRAL isimli kişi, bugün doğum yapmıştır. Mevcut işleyiş çerçevesinde doğumhanenin önü jandarma tarafından güvenliğe alınmış, hastanede bulunma süresi tamamlanınca da anne ve bebeğini cezaevine götürecektir.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’unun 16. Maddesinin 4. Fıkrasına göre; “Hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anasından başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz olunur.”

Aynı kanunun 116. Maddesi bu hükmün “tutuklular” hakkında da uygulanacağını belirtmiştir.

Bu maddeler uyarınca yeni doğum yapmış bir annenin doğumdan hemen sonra cezaevine konulması hukuka aykırıdır. Ayrıca anne ve bebek için sağlık sıkıntıları doğurma olasılığı yüksek, hatta nadir de olsa hayati problemlere yol açabilecek bir uygulamadır. 0-6 yaş aralığı insan gelişiminde oldukça belirleyici olduğu için, olumsuz cezaevi şartlarının çocuk gelişimini de olumsuz etkileyeceği açıktır. Yeni doğum yapmış bir anneye ve hiçbir şeyden haberi olmayan masum bir bebeğe yapılan bu muamele kamu vicdanını rahatsız edecek niteliktedir.

Yeni doğum yapmış veya 0-6 ay aralığında bebeği olan tüm kadınların ve bebeklerinin özgürlük ve güvenlik hakkı kanun ile güvence altına alınmıştır. Bu korumanın yargı kurumları eliyle ihlal edilmesi kabul edilemez.

MAZLUMDER olarak:

• Hukuka aykırı bu uygulamadan vaz geçilmesini
  • Kanunun gereği yapılarak yeni doğum yapmış Elif Tuğral’ın tahliye edilmesini
  • Ve yasanın benzer durumdaki bütün kadınlara ayrım yapmadan uygulanmasını

Talep ederiz.

Çocuk Hakları Komisyonu